3/2/08

ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΑΙΔ. ΧΑΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Βύρωνας, 28 Ιανουαρίου 2008
Προς:
Τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δ.Σ. Δήμου Βύρωνα
Κοιν.:
Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα

ΕΝΣΤΑΣΗ
κατά της υπ' αρίθμ. 371/2007 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
που αφορά την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478


Ο χώρος στη συμβολή των οδών Κάλβου και Α. Φλέμινγκ στο Ο.Τ.478 του Δήμου μας
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου
και ζητάμε
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ – ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ – ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ


Εμείς,
οι υπογράφοντες δημότες Βύρωνα και κάτοικοι της περιοχής όπου υπάρχει και λειτουργεί η Παιδική Χαρά επί των οδών Κάλβου και Α. Φλέμινγκ
έχοντας έννομο συμφέρον
και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο το καλό της γειτονιάς και των παιδιών μας

Καλούμε
το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα
è με νεότερη απόφαση τους, και αφού λάβουν υπόψη τα παρακάτω αναγραφόμενα, να ανακαλέσουν-ακυρώσουν την προτεινόμενη με την υπ' αρίθμ. 371/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478,
è να προβούν με νεότερη απόφαση σε θεσμοθέτηση – χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά, προβαίνοντας σε όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478,
è και τέλος να αποφασίσουν-προβούν σε ανακαίνιση και κυρίως τακτική συντήρηση της ήδη διαμορφωμένης Παιδικής Χαράς.

Ζητάμε η παρούσα ένσταση να συμπεριληφθεί, ως πρέπει, στο σχετικό φάκελο που ενδεχομένως διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών ή σε οποιαδήποτε άλλη Αρχή.

Η παρούσα ένσταση τεκμηριώνεται με τα σημεία Α, Β, Γ, και Δ που ακολουθούν.

Α. Θεσμοθέτηση-Ανακαίνιση Παιδικής Χαράς και Δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού σε άλλο κατάλληλο χώρο
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καθώς και σχολείων, ικανών σε αριθμό και μέγεθος για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά του Δήμου μας.
Θεωρούμε όμως εξίσου επιβεβλημένη τη δημιουργία και διατήρηση σε καλή λειτουργική κατάσταση χώρων πρασίνου και αναψυχής, δηλ. Παιδικές Χαρές, καθώς και χώρων άθλησης ικανών σε αριθμό, μέγεθος και διασπορά για να παρέχουν τη δυνατότητα παιχνιδιού και άθλησης σε όλα τα παιδιά του Δήμου μας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, στις 19-07-2006, κατά τα εγκαίνια του πάρκου και της παιδικής χαράς στη γειτονιά της Φρυγίας: «Από την πρώτη στιγμή που μας δώσατε την εντολή να διοικήσουμε την πόλη μας, θέσαμε ως μια από τις προτεραιότητές μας να αναβαθμίσουμε τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους και να δημιουργήσουμε νέους… όπου οι Βυρωνιώτες μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, τον περίπατο, τη ζωή. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική και ουσιαστική είναι η ύπαρξη τέτοιων χώρων για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.»
Στην πρόταση του Δ.Σ. για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ο.Τ.478, απαντάμε ότι η ιδέα του Βρεφονηπιακού Σταθμού δεν δικαιολογεί την καταστροφή ή/και συρρίκνωση της Παιδικής Χαράς, τη μετατροπή του μικρού μεν, αλλά πολύτιμου ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής παιδιών σε μπετόν! Ο Παιδικός ή Βρεφονηπιακός Σταθμός μπορεί να ανεγερθεί σε άλλο, ελεύθερο χρήσης οικόπεδο, ή να στεγασθεί σε υπάρχον ιδιόκτητο ή μισθωμένο κτίριο (που θα λειτουργήσει άμεσα με πολύ μικρότερο κόστος, άλλωστε λύσεις χρειαζόμαστε, όχι πολυτέλειες…). Η Παιδική Χαρά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικόπεδο! Είναι De-Facto / Εκ Χρήσεως Παιδική Χαρά, δηλ. χώρος πρασίνου και αναψυχής των παιδιών, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Δήμος αναγνωρίζει με το από 2002 αίτημά του στη ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση του χώρου ως Παιδική Χαρά! (βλ. και ιστορικό που ακολουθεί)
Καλούμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, το Δήμαρχο, τα Μέλη του Δ.Σ. Βύρωνα, και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα ή Υπηρεσία να πραγματοποιήσουν ΑΥΤΟΨΙΑ για να το διαπιστώσουν, και εν συνεχεία, ως έχουν υποχρέωση, να προβούν σε επίσημη θεσμοθέτηση-χαρακτηρισμό της Παιδικής Χαράς.
Ο Δήμαρχος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος απεικονίζεται στο Ρυμοτομικό Σχέδιο ως οικόπεδο. Ο ίδιος ο Δήμος έχει ακέραια την ευθύνη, διότι όταν αποφάσισε, μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων (βλ. ιστορικό) τη δημιουργία της Παιδικής Χαράς και δαπάνησε χρήματα των δημοτών για τη δημιουργία της, παρέλειψε ή αμέλησε, σκοπίμως ή μη, να προβεί –ως όφειλε– σε θεσμοθέτηση και χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά, προβαίνοντας σε όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478. Μάλιστα, ακόμη και αν η εν λόγω παράλειψη αφορά προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η σημερινή, λαμβάνοντας γνώση της κατάστασης, έχει ευθύνη και υποχρέωση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, προβαίνοντας τώρα σε θεσμοθέτηση – χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά! Πρέπει τα «χαρτιά» να συμφωνούν με την καλή πραγματική κατάσταση και όχι το αντίστροφο. Δηλαδή, να καταστρέψουμε τη Παιδική Χαρά, αντικαθιστώντας τη με μπετόν, για να συμφωνεί η πραγματική κατάσταση με τα «χαρτιά»!

Ο εν λόγω χώρος, ΕΙΝΑΙ και ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΗ Παιδικής Χαράς!

Β. Ακαταλληλότητα Χώρου για Βρεφονηπιακό Σταθμό ή Δημόσιο Κτίριο
Ο χώρος επί των οδών Α. Φλέμινγκ και Κάλβου στο Ο.Τ.478 ΔΕΝ ενδείκνυται για δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού ή άλλου Δημοσίου Κτιρίου γενικότερα, διότι:
ι) είναι στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού, σε μεγάλο ύψωμα,
ιι) επί στενής οδού με πολύ μεγάλη-επικίνδυνη κλίση και πρακτικά ανύπαρκτο πεζοδρόμιο,
ιιι) εντός του χώρου και διαγωνίως αυτού διέρχεται αποχετευτικός αγωγός,
Ως εκ' τούτου:
û Η πεζή πρόσβαση καθίσταται επικίνδυνη (!) λόγω ολισθηρότητας από την πολύ μεγάλη κλίση της οδού και δύσκολη έως αδύνατη (!), λόγω τεράστιας υψομετρικής διαφοράς που πρέπει να διανυθεί, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας και γονείς που μεταφέρουν βρέφη και νήπια είτε με καρότσι είτε αγκαλιά.
û Η πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος(!) είναι μεγάλη, διότι σε οδό με πρακτικά ανύπαρκτο πεζοδρόμιο και πολύ μεγάλη κλίση (20-25%), όπως η Α. Φλέμινγκ, σε περίπτωση που νήπιο ή παιδί κινείται ή «πεταχτεί» στο δρόμο, είναι πρακτικά αδύνατο ένα όχημα να φρενάρει αποτελεσματικά προς αποφυγή ατυχήματος, ακόμη και αν κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα σε στεγνό οδόστρωμα. Ήδη έχουν συμβεί μικροατυχήματα και ανατροπές ΙΧ αυτοκινήτων κατά το παρελθόν επί της οδού Α. Φλέμινγκ μετά την παιδική χαρά.
û Η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είναι εντονότατη τις ώρες αποβίβασης και επιβίβασης των παιδιών από τους γονείς τους. Λόγω της «τεράστιας ανηφόρας», η οποία αποτρέπει την πεζή πρόσβαση, και λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού, η συντριπτική πλειοψηφία θα χρησιμοποιεί Ι.Χ. αυτοκίνητα. Επιπλέον η οδός Κάλβου είναι αδιέξοδο και η οδός Φλέμινγκ είναι στενή. Σε κάθε στάση, πόσο μάλλον στάθμευση οχήματος για αναμονή, επιβίβαση και αποβίβαση των παιδιών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είναι εντονότατη, όχι μόνο επί της οδού Φλέμινγκ αλλά και επί των γειτονικών οδών, διότι πρακτικά λόγω στενότητας των οδών δεν είναι δυνατό ούτε το διπλοπαρκάρισμα, ενώ οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σπανίζουν όλο και περισσότερο.
Σε ερώτηση αν τα ανωτέρω ισχύουν και για την Παιδική Χαρά, απαντάμε ναι, αλλά η παιδική χαρά εξυπηρετεί τα παιδιά της γειτονιάς, ενώ ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός ή άλλο Δημόσιο Κτίριο την ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς το πρόβλημα είναι ασύγκριτα μικρότερο και η χαρά που δίνει η Παιδική Χαρά στα παιδιά μας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη! Επιπλέον:
û Η ύπαρξη αποχετευτικού αγωγού ακαθάρτων και ομβρίων που διέρχεται διαγωνίως της Παιδικής Χαράς καθιστά λίαν προβληματική την ανέγερση κτισμάτων στο χώρο και η άρση του προβλήματος με μετατόπιση των αγωγών θα επιφέρει σημαντικές δαπάνες λόγω κλίσεων και του συμπαγούς βραχώδους του σημείου.
û Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη στο ΓΠΣ ως γενικής κατοικίας και, σύμφωνα με το Π.Δ. της 6.3.1987 (ΦΕΚ 166/Δ’), απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων διοίκησης στις περιοχές αυτής της κατηγορίας.
Συμπερασματικά, τα σχέδια του δήμου επιφέρουν σημαντική υποβάθμιση και καταργούν το μόνο ελεύθερο χώρο που διατίθεται ως παιδική χαρά σε μια περιοχή, η οποία έχει πλήρως τσιμεντοποιηθεί με απάνθρωπους συντελεστές δόμησης, με δρόμους τόσο στενούς, που μετά βίας διέρχεται ένα αυτοκίνητο, και με υποτυπώδη «πεζοδρόμια» που αναγκάζουν τους δημότες να περπατούν στο οδόστρωμα. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού διότι είναι απόμακρος (στην κορυφή λόφου στα όρια του αστικού ιστού), δύσκολα προσβάσιμος ακόμα και με αυτοκίνητο (λόγω ανηφόρας), και εγκυμονεί συνθήκες ατυχημάτων (στενοί δρόμοι με πολύ μεγάλη κλίση και υποτυπώδες πεζοδρόμιο).
σελ.3/7 (επιπροσθέτως επισυνάπτονται 69 σελίδες με 635 υπογραφές κατοίκων της περιοχής)
Γ. Σύντομο Ιστορικό της Υφιστάμενης Χρήσης ως Παιδική Χαρά

Η Παιδική Χαρά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικόπεδο! Είναι De-Facto / Εκ Χρήσεως Παιδική Χαρά, δηλαδή χώρος πρασίνου και αναψυχής των παιδιών!

Ο εκ χρήσεως χαρακτηρισμός της παιδικής χαράς δεν έγινε με «αυθαίρετη» κατάληψη του οικοπέδου από τους κατοίκους, αλλά με Απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής και ύστερα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα:
§ Κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 για να περάσει ο τότε εγκαταλελειμμένος υπόψη χώρος στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ΚΕΔ), από την οποία και παραχωρήθηκε στο Δήμο Βύρωνα, με την υπ΄αρ. 137/16-5-84 Απόφαση.
§ Στη συνέχεια, όταν με διαδικασία ανάλογη της σημερινής, η Δημοτική Αρχή του κ. Νικολαΐδη ξεκίνησε για δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, αποδέχτηκε τη διαμαρτυρία που υπέγραψαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου ο υπόψη χώρος να γίνει παιδική χαρά και όχι τσιμέντο.
§ Ύστερα από τα παραπάνω, η τότε Δημοτική Αρχή σεβάστηκε τη βούληση των δημοτών της και ξεκίνησε το έργο της διαμόρφωσης του οικοπέδου σε Παιδική Χαρά στις αρχές του 1994 (διατίθεται σχετικό βίντεο με καταγεγραμμένη ημερομηνία), οπότε και άρχισε η χρήση της από τα παιδιά των κατοίκων.
§ Το έργο της τελικής διαμόρφωσης του χώρου εγκαινιάστηκε από τον απελθόντα Δήμαρχο κ. Ρογκάκο, το 2001. Φωταγωγήθηκε με την από 2002 σχετική αίτηση του Δήμου προς τη ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση του εν λόγου χώρου ως παιδική χαρά.
§ Σήμερα χρήζει ανακαίνισης – συντηρήσεως που απαιτεί μικρή δαπάνη για να γίνει πρότυπο μικρής παιδικής χαράς.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ,
Ύστερα από τα παραπάνω, αιτούμαστε και η σημερινή Δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη της την επανεπιβεβαίωση της βούλησης των κατοίκων, όπως αυτή εκφράζεται με την παρούσα, και ΝΑ ΜΗΝ προχωρήσει στην υλοποίηση της εν λόγω Απόφασής της, παρά μόνο στην τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου για τη θεσμοθέτηση της υφιστάμενης χρήσης του χώρου ως Παιδική Χαρά και στην απαιτούμενη ανακαίνιση-συντήρησής της.

(επιπροσθέτως επισυνάπτονται 69 σελίδες με 635 υπογραφές κατοίκων της περιοχής)