4/4/09

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ

Βύρωνας, 31 Μαρτίου 2009


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΟΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Οι επτά Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, του σχολικού συγκροτήματος Ταταούλων, είχαμε καταθέσει επιστολή στις 5/12/2008 (αρ. πρωτ. 157513/ΣΤ1), που απευθυνόταν στον ΟΣΚ και κοινοποιείτο στο Υπουργείο Παιδείας, στο Δήμο Βύρωνα και στο Δημοτικό Συμβούλιο (συν/νη).
Στην επιστολή ζητούσαμε την άμεση παράδοση του σχολικού κτιρίου επί της οδού Βυζαντίου, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων του συγκροτήματος Ταταούλων. Εκφράζαμε τις ανησυχίες μας για την καθυστέρηση της παράδοσης του κτιρίου από το Δήμο Βύρωνα (ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της κατασκευής και την αποπεράτωση των εργασιών) για σχολική χρήση, αλλά και για τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής ότι προορίζει το κτίριο για Δημαρχείο!

Διαπιστώσαμε ότι για την επιστολή μας δεν ενημερώθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και ούτε οι Σύλλογοι είχαμε κάποια επίσημη απάντηση.
Γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τις δημοτικές παρατάξεις και τη δημοτική αρχή, παραδίδοντας την επιστολή μας και θέλοντας να ενημερώσουμε για τις ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες και σε υποδομές και για το αίτημά μας για άμεση παράδοση του κτιρίου.
Ζητήσαμε να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις και να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλες οι παρατάξεις δήλωσαν συμπαράσταση.
Στη συνάντηση με τη δημοτική αρχή επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για τον σχεδιασμό μεταφοράς του Δημαρχείου στο επίμαχο σχολικό κτίριο, θεωρώντας το χώρο κατάλληλο, παραβλέποντας το σκοπό για τον οποίο είχε χρηματοδοτηθεί και κτιστεί. Μας τόνισε πως η παράδοση του κτιρίου θα μείνει στάσιμη, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η μεταφορά του Δημαρχείου θα γίνει σε αυτόν ή σε άλλο κατάλληλο χώρο (αν εξευρεθεί), ενώ ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατόπιν αυτού, σε νέα σύσκεψη των Συλλόγων, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει ο Κώδικας και να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με υπογραφές. Πράγματι στις 23/3 κατατέθηκαν 32 υπογραφές γονέων (25 ήταν οι απαιτούμενες) που ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα με βάση την επιστολή των Συλλόγων Γονέων στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έγιναν οι συνεννοήσεις με τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας και η ενημέρωση τους για την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/3.
Όμως, κατά παράβαση του Κώδικα και περιφρονώντας την παρουσία των μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Γώγος και η Δημ. Πλειοψηφία αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, ούτε καν μας επέτρεψαν να εξηγήσουμε στους Δημοτικούς Συμβούλους το σκοπό της παρουσίας μας ή να διαβάσουμε την επιστολή με το αίτημά μας κι ούτε δεσμεύτηκαν ότι θα το φέρουν σε επόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε και την ύπαρξη επιστολής του ΟΣΚ προς το Δήμαρχο Βύρωνα, που αναφέρει ότι το εν λόγω σχολικό κτίριο έχει αποπερατωθεί από τις 22-12-2008 και ζητά από το Δήμο να παραδοθεί διοικητικά, το συντομότερο, για χρήση.
Η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιούσε, ως μία δικαιολογία για τη μη παράδοση του κτιρίου, την μη αποπεράτωση των εργασιών, κάτι που σαφώς αναιρείται από την επιστολή του ΟΣΚ.
Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τα σχολεία, που δείχνει ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση του κτιρίου.
Πιστεύουμε ότι η σχολική χρήση του είναι επιβεβλημένη.

Εκτιμούμε ότι οι ενέργειες μας φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε μέχρι να παραδοθεί το κτίριο, να δεσμευτεί ο Δήμος ότι δεν θα μεθοδεύσει αλλαγή χρήσης του και να αρχίσει να λειτουργεί σχολείο στο χώρο.