16/10/10

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΕ Β' ΖΩΝΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

Προς:
Την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Κηφισίας 1-3, Αθήνα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κυρίες και κύριοι.
Στο Δήμο Βύρωνα, σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από το «Θέατρο Βράχων» και δίπλα ακριβώς από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δήμου, η οποία ανήκει στην Β΄ ζώνη Υμηττού, κυριαρχεί ένα απόλυτο καθεστώς αυθαιρεσίας και παρανομίας. Διάφοροι επιχειρηματίες, κυρίως εργολάβοι τεχνικών έργων, οι οποίοι είτε με συγκατάθεση είτε με ανοχή αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Δασαρχείο και όσοι άλλοι είναι αρμόδιοι) που παραλείπουν να τηρούν την νομιμότητα, να ελέγχουν την εφαρμογή της και να απέχουν από πράξεις αντίθετες με τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της περιοχής, έχουν μεταβάλλει μια προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, που υποτίθεται ότι έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, σε αντικείμενο ιδιοποίησης, καταπάτησης, αλληλοεξυπηρέτησης και κερδοσκοπίας και, το κυριότερο, προσβολής του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών!

Συγκεκριμένα:
1.Η εταιρία ΓΗΓΕΡΤΟΝ Α.Ε, η οποία έχει αναλάβει τα έργα οδοποιϊας και πεζοδρομίων στον Δήμο Βύρωνα, έχει εναποθέσει και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εναποθέτει στην αναφερόμενη περιοχή βουνά από μπάζα και άχρηστη άσφαλτο. Τα άχρηστα αυτά υλικά προέρχονται από τα δημοτικά έργα που πραγματοποιεί η εταιρία στο δήμο μας. Η εταιρία αντί να μεταφέρει και να εναποθέσει τα μπάζα και όλα τα άχρηστα ή αδρανή υλικά στις κατάλληλες για το σκοπό αυτό και προβλεπόμενες από το νόμο περιοχές της Αττικής, για να αποφύγει το κόστος μεταφοράς τους και για να κερδίσει χρόνο και χρήματα, ρυπαίνει με μπάζα τη Β΄ ζώνη Υμηττού. Η ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Δεν γνωρίζουμε αν οι πράξεις της ΓΗΓΕΡΤΟΝ έχουν την άδεια της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σίγουρα όμως είναι σε γνώση τους καθώς έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους, ενώ ήταν και είναι σε γνώση των αρμόδιων αντιδημάρχων περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών.

2. Η ίδια εταιρία μόνιμα σταθμεύει και φυλάσσει στον ίδιο χώρο φορτηγά αυτοκίνητα, μηχανήματα τεχνικών έργων ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύει οικοδομικά υλικά τα οποία χρησιμοποιεί στα έργα. Στον ίδιο χώρο εκτός της ΓΗΓΕΡΤΟΝ βάζουν αυτοκίνητα, μηχανήματα ή υλικά και άλλες εταιρίες και έτσι μια δασική και κριθείσα αναδασωτέα έκταση, έχει γίνει χώρος απορριμμάτων και χώρος στάθμευσης προς εξυπηρέτηση διαφόρων εργολάβων και εταιριών. Η ανωτέρω μη νόμιμη, αυθαίρετη, αντίθετη με τα συμφέροντα των πολιτών και με το χαρακτήρα της περιοχής διαμορφωθείσα κατάσταση, επιπροσθέτως, συνιστά εκμετάλλευση δημόσιας δασικής έκτασης και μάλιστα εκμετάλλευσης αντίθετης με το νόμο, τον προορισμό της και κατ' αποκλεισμό της ελεύθερης απόλαυσής της από τους πολίτες.
3. Μετά από διαβήματά μας προς τη δημοτική Αρχή και τις διαμαρτυρίες μας, η δημοτική αρχή και η ΓΗΓΕΡΤΟΝ, πήραν μέρος από τα άχρηστα τρίμματα της ασφάλτου και έστρωσαν πρόχειρα μια έκταση 3-4 στρεμμάτων, δίπλα ακριβώς από το «Θέατρο Βράχων»! Μετά από τις καταγγελίες μας, η παράνομη πράξη διαπιστώθηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης.

4. Η δημοτική αρχή πριν από αρκετά χρόνια, ενεργώντας έξω από κάθε λογική κοινωνικού συμφέροντος και έξω από κάθε νόμιμο δικαίωμα, περιέφραξε το κομμάτι αυτό της Β΄ ζώνης Υμηττού, έβαλε κινητή μπάρα και τοποθέτησε προσωπικό του Δήμου, με εντολή να φρουρεί την περιοχή με βάρδιες από το πρωί έως το βράδυ.

5.Απέναντι ακριβώς από την κινητή μπάρα της τοποθεσίας που σας περιγράψαμε, υπάρχει άλλο τμήμα της Β΄ ζώνης Υμηττού, το οποίο επίσης γίνεται αντικείμενο ιδιωτικής εμπορικής εκμετάλλευσης. Ο χώρος έχει περιφραχτεί και κλείνει με πλεχτή μεταλλική πόρτα με λουκέτο, εκτεινόμενος μέχρι την οδό Ταταούλων, στο τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 732 ..... Πρόκειται για περίφραξη, η οποία είναι σε γνώση του Δασαρχείου και της Δημαρχίας. Στον χώρο, κάποια εταιρία αποθηκεύει κονταίηνερς – σκάφες και ο Δήμος κολονάκια του δημοτικού φωτισμού. Ποιος και γιατί έχει κάνει την περίφραξη της δημόσιας γης και ποιος την εμπορεύεται ή την καταπατά, την κατέχει και τη νέμεται;

6.Λίγο πάνω από το περιφραγμένη τοποθεσία με την μπάρα, δεξιά στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο ΑΣΤΡΑ και το ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ, υπάρχει μια μικρότερη έκταση της Β΄ ζώνη Υμηττού, η οποία χρησιμοποιείται για την απόθεση μπαζών , αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Εκεί η ρύπανση με μπάζα και άλλα χοντρά άχρηστα αντικείμενα έχει λάβει τραγικές διαστάσεις! Το Δασαρχείο Πεντέλης και η δημοτική αρχή έχουν πλήρη γνώση της εκτεταμένης ρύπανσης του χώρου αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αποκατάσταση και την προστασία του.

7. Στη θέση Κουταλά του Δήμου Βύρωνα η οποία επίσης ανήκει στην Β΄ ζώνη Υμηττού, έχουν περιφραχθεί παράνομα διάφορες δασικές εκτάσεις στις οποίες επιχειρηματίες και ο Δήμος αποθηκεύουν διάφορα υλικά ή σταθμεύουν φορτηγά αυτοκίνητα και μηχανήματα της δουλειάς τους. Πρόκειται για καθεστώς που είναι σε γνώση του Δασαρχείου Πεντέλης. Έχουμε και εδώ ένα δείγμα εκμετάλλευσης της δημόσιας γης. Μετά τις καταγγελίες μας στο Δασαρχείο Πεντέλης, έκαναν «προσχηματικές αναδιπλώσεις και μετέφεραν μέρος των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων τους από την περιοχή της Εργάνης στον Κουταλά ! Δεν έχουν αρθεί όμως οι παράνομες χρήσεις. Η ανωτέρω παράνομη καταπάτηση της δημόσιας δασικής έκτασης πρέπει να αρθεί πάραυτα.

Καλούμε την Υπηρεσία Ελεγκτών περιβάλλοντος να εξετάσει τις καταγγελίες μας. Ζητάμε να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα μπάζα, η άχρηστη άσφαλτος, τα αδρανή υλικά και να απαγορευθεί κάθε δραστηριότητα που παραβιάζει και αναιρεί τον χαρακτήρα της Β΄ ζώνης Υμηττού. Να αρθούν οι περιφράξεις που δημιουργούν παράνομα ιδιωτικό καθεστώς μέσα σε δασικές εκτάσεις. Ο Υμηττός ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν αποτελεί περιουσία κανενός ιδιώτη. Ζητούμε επιτέλους να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη Β΄ ζώνη Υμηττού, να γίνει αναδάσωση, να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών και το περιβάλλον στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Με τιμή

Οι κάτοικοι του Βύρωνα
1. Δελαγραμμάτικας Θεόδωρος, αρχιτέκτων
2.Κανδυλιώτη Κωστούλα, δικηγόρος
3.Κίκιρη Μαρία Ιωάννα, δικηγόρος
4.Kλεινοπούλου Χρυσούλα, σχεδιάστρια
5. Μπικάκη Μαρία, πολ. μηχανικός
6. Σουλιώτης Δημήτριος πρ. νομαρχιακός και δημοτικός σύμβουλος
7. Σταυροπούλου Πόπη , οικονομολόγος
8.Ταμβάκη Βίκυ, λογίστρια
9.Τσαφαρά Αναστασία, καθηγήτρια αγγλ. φιλολογίας
10.Τσιάκαλος Κοσμάς, λογιστής
11.Φραγκιαδάκης Γιάννης, φιλόλογος-γλωσσολόγος



Πληροφορίες:
Δημήτριος Σουλιώτης, Ελλησπόντου 12 – 16232, Βύρωνας. 210 76 28 209, 6977.747431
Κωστούλα Κανδηλιώτη γρ. 210 3825.425, 6977. 579677