28/12/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010
Eπιστολή διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Βύρωνας 24 / 12/ 2010
ΠΡΟΣ:
ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΝ OAEΔ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ζούμε την εποχή μιας βαθιάς και σε διάρκεια οικονομικής κρίσης με τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων. Ο εφιάλτης της ανεργίας κτυπά κάθε εργατική οικογένεια αφού οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα (συμβασιούχοι). Εργαζόμενοι, οικογενειάρχες πετιούνται στο δρόμο, βγαίνουν στο περιθώριο και δεν υπάρχει στοιχειώδες κρατική μεριμνά για τη ζωή τους. Νέοι άνθρωποι που εργάζονταν και σχεδίαζαν τη ζωή τους βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των στόχων του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι ενώ απολύονται και μένουν άνεργοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε το πενιχρό επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ εάν δεν έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο οργανισμός. Οι εργαζόμενοι είναι καταδικασμένοι να μείνουν άνεργοι και άφραγκοι. Το κράτος με την ανάλγητη απάνθρωπη πολιτική του τους σπρώχνει σε αδιέξοδο και τους ρίχνει στον καιάδα. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ μοιράζει απλόχερα χρήματα στις επιχειρήσεις για διάφορα προγράμματα που στόχο έχουν να μειώσουν για τους εργοδότες το κόστος εργασίας.

Είναι πρόκληση όταν κρατικοί φορείς αναγνωρίζουν ότι οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία ο ΟΑΕΔ να ζητά προϋποθέσεις που είναι άπιαστο όνειρο για χιλιάδες απολυμένους.

Στο Δήμο Βύρωνα εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στους Παιδικούς Σταθμούς εργάζονται με σύμβαση 6 μηνών. Η σύμβαση για τους 12 εργαζόμενους στην καθαριότητα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και παίρνουν το χαρτί της απόλυσης. Σύμφωνα με τους όρους που θέτει ο ΟΑΕΔ δε θα τους δοθεί επίδομα ανεργίας. Δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης τους. Θα αναγκαστούν να σταματήσουν να σπουδάζουν τα παιδιά τους, θα κινδυνεύσουν ορισμένοι να μείνουν ακόμη και άστεγοι.

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη ταξική πολιτική δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι και αδρανείς. Αγωνιζόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής και της ψυχής μας και απαιτούμε να σταματήσει η κρατική αναλγησία απέναντι σε όσους απολύονται και μένουν άνεργοι.

Είναι ντροπή να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το επίδομα ανεργίας και να εφαρμόζουν το μνημόνιο διαρκώς σε βάρος των κοινωνικά κι οικονομικά αδυνάτων. Να διαθέτουν για παράδειγμα χρήματα για τις δυνάμεις καταστολής και όχι για τους ανέργους. Και ύστερα αναρωτιούνται γιατί γενικεύεται η λαϊκή οργή και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους κατά ανθρώπων που άσκησαν και ασκούν αντεργατικές πολιτικές.

Απαιτούμε:

—Να δοθεί επίδομα σε όλους όσους απολύονται, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς μέχρι να βρουν εργασία. Να αυξηθεί το επίδομα και να είναι στο ύψος του 80% του τελευταίου μισθού του απολυμένου.
—Να έχει ο άνεργος και η οικογένεια του δωρεάν δημόσια, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το διάστημα της ανεργίας.
—Ο χρόνος ανεργίας να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.
—Πάγωμα των υποχρεώσεων των ανέργων σε τράπεζες από δάνεια πρώτης κατοικίας. Απαγόρευσης της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας. Επιδότηση ενοικίου.
—Απαλλαγεί από λογαριασμούς σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο. Δωρεάν μετακίνηση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και δωρεάν είσοδο σε πολιτιστικές , θεατρικές εκδηλώσεις.
—Απαιτούμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας, τον ΟΑΕΔ, τα κόμματα που είναι εντός και εκτός Βουλής να σκύψουν πάνω σε αυτό το πρόβλημα και να δώσουν άμεσα λύση.
Όταν η αδικία και η κοινωνική αναλγησία της εξουσίας γίνεται καθεστώς η αντίσταση της κοινωνίας σε αυτή είναι καθήκον.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝ