Ανακοίνωση
Της «Επιτροπής για την Καταγραφή της Κατάστασης στο Δήμο Βύρωνα»
Κύριε Δήμαρχε,
Πότε θα δημοσιεύσετε το κατάλογο των «αδέσποτων» ακινήτων που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Βύρωνα;
Ζει και βασιλεύει το καθεστώς αδιαφάνειας στο Δήμο
Στις αρχές αυτού του χρόνου ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς, στην διάρκεια ομιλίας του, σε συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Ότι πριν μερικά χρόνια ο ίδιος είχε την πρωτοβουλία και διέταξε να γίνει έρευνα για να εντοπιστούν τα εγκαταλειμμένα, δηλ. τα εμφανιζόμενα χωρίς ιδιοκτήτη ακίνητα στο Δήμο Βύρωνα, ώστε να αποτραπεί τυχόν παράνομη ιδιοποίηση των «αδέσποτων» ακινήτων και κατ’ επέκταση, όσα από αυτά δεν είχαν ιδιοκτήτη, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σύμφωνα με την αφήγησή του κ. Χαρδαλιά, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, εντόπισαν συνολικά 27 ακίνητα. Από αυτά, στην ιδιοκτησία του Δήμου περιήλθαν τελικά μόνο 13, δεδομένου ότι στα υπόλοιπα 14 επανεμφανίστηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, οι κατά νόμο ιδιοκτήτες τους. Οι ιδιοκτήτες παρουσιάστηκαν, μετά από την τοιχοκόλληση ανακοινώσεων που έγινε στα εγκαταλειμμένα κτίρια.
Η επιτροπή μας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι από την υπόθεση αυτή έχουν δημιουργηθεί απορίες και ορισμένα ερωτηματικά, τα οποία απαιτούν απαντήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής. Προηγούμενα να επισημάνουμε ότι, από την πρόχειρη έρευνα που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις και οι πολίτες, δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την έρευνα του Δήμου και τα αποτελέσματα που αυτή είχε για τα εγκαταλειμμένα ακίνητα.
Οι απορίες και τα ερωτήματα για την υπόθεση αυτή είναι τα εξής:
• Γιατί δεν ενημερώθηκε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της έρευνας και τα αποτελέσματα που αυτή είχε!
• Γιατί αντί των τοιχοκολλήσεων στα «αδέσποτα» κτίρια δεν ζητήθηκε από το κτηματολόγιο να δώσει ένα κατάλογο στο Δήμο των ακινήτων που εμφανίζονται χωρίς ιδιοκτήτη.
• Στα εγκαταλειμμένα ακίνητα για τα οποία έγινε η έρευνα συγκαταλέγονται και τα οικόπεδα;
• Πότε ακριβώς χρονολογικά έγινε αυτή η έρευνα περί των αναφερομένων ακινήτων. Πότε άρχισε και πότε τελείωσε.
• Με ποια απόφαση δημοτικού οργάνου έγινε η έρευνα.
• Ποια υπηρεσία διεκπεραίωσε την έρευνα και σε ποια πρόσωπα ανατέθηκε.
• Ποια ακριβώς ήταν τα κατ’ αρχήν 27 αδέσποτα ακίνητα. Διευθύνσεις οδό, αριθμό και ιδιοκτήτη.
• Ποια είναι η διεύθυνση των 14 ακινήτων και ποια είναι τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες τους. Όνομα και επώνυμο.
• Ποια ακριβώς είναι τελικά τα 13 ακίνητα, τα οποία περιήλθαν στο Δήμο και αν οι προβλεπόμενες διαδικασίας κατοχύρωσης των συγκεκριμένων ακινήτων, για λογαριασμό του Δήμου, έχουν οριστικοποιηθεί.
• Γιατί μετά τόσο χρόνια τα στοιχεία της έρευνας δεν αναρτήθηκαν στην Ιστοσελίδα του Δήμου.
Ζητούμε από την δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να φέρουν το θέμα στο Δ.Σ και ο Δήμος να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που παραθέσαμε παραπάνω. Οι πολίτες ζητούν να σπάσει το καθεστώς αδιαφάνειας και να ενημερωθούν.
« Επιτροπή για την καταγραφή της Κατάστασης στο Δήμο Βύρωνα»
Δημήτρης Σουλιώτης
Δομίνικος Σπ.
Ευγενία Κ.
Κικέρων
Κρανιωτάκη Αλ.
Λεωνίδας, καθ. μουσικής
Μαρία Ιωάννα, δικηγόρος
Στέφανος Σ.
Τριανταφυλλιά η καθηγήτρια