27/10/08

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ για ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Ταταούλων 2
ΑΠ.: 127 ΠΡΟΣ
1. Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βύρωνα
Υπ’ όψιν: Διοικητικού Συμβουλίου και μελών
της Ένωσης
2. Δήμο Βύρωνα
Υπ’ όψιν : Δημάρχου, Επιτροπής Παιδείας και
Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση:
Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Βύρωνα
Τοπικές εφημερίδες

Βύρωνας, 20-10-2008

Επιστολή Διαμαρτυρίας - Καταγγελία
Αξιότιμοι κύριοι,
Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2008-9 ήρθαμε αντιμέτωποι και πάλι με τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας, όπως τα βιώνουμε στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
Η μορφή της διαμαρτυρίας - αντίδρασης που επιλέγουν οι μαθητές τα τελευταία χρόνια, η κατάληψη του σχολικού κτηρίου, είναι μια πραγματικότητα που καλούμαστε ως εκπρόσωποι γονέων να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ευθύνη, απέναντι στους γονείς και τα παιδιά, χωρίς ακρότητες και σπασμωδικές ενέργειες.
Δυστυχώς, παραφωνία σε αυτή την τακτική, για μία ακόμη χρονιά, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βύρωνα και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, κος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κατάληψης, την Τρίτη 14-10-2008 παρουσιάστηκε έξω από την είσοδο του σχολείου αυτόκλητος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Υποστήριξε δε ότι έγινε αποδέκτης παραπόνων από γονείς. Επισημαίνουμε ότι ένα μέλος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου το οποίο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, δεν αντέδρασε αποτρεπτικά όταν ο κος Θεοδωρίδης ανέλαβε δράση: απευθυνόμενος στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών και, παρουσία αρκετών παρευρισκομένων μαθητών, κάλεσε - αρχικά με ήπιο τρόπο - τα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματά τους. Η άρνησή τους προκάλεσε την έκρηξη του κου Θεοδωρίδη, ο οποίος απείλησε τους μαθητές ότι αν δεν βγουν από το σχολείο θα καλέσει εισαγγελέα, αστυνομία και θα γίνουν συλλήψεις. Το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου μας αντέδρασε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα, να καλέσουμε εισαγγελέα, γιατί σε μια δυο μέρες θα εκτονωθεί η κατάσταση».
Εκτός από το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο κος Κ. Θεοδωρίδης τόσο κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, όσο και φέτος αντιμετωπίζει με απειλές και εκφοβισμό τους μαθητές, αλλά και μέλη του Συλλόγου Γονέων: κλήση εισαγγελέα, καταγραφή συζητήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών.
Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά του κου Θεοδωρίδη είναι προκλητική και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις θέσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, το οποίο πιστεύει ότι:
- Τα προβλήματα της Παιδείας στην Ελλάδα είναι μεγάλα (κτηριακό, κάλυψη αναγκών, υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό, βιβλία και αναλυτικά προγράμματα και πάνω από όλα επαρκής χρηματοδότηση).
- Τα προβλήματα στο δήμο μας παραμένουν άλυτα και συγκεκριμένα στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, συσσωρεύονται και νέα, με κυριότερο την ασφυκτική συγκατοίκησή του με το 3ο Λύκειο.
- Η συντονισμένη, συλλογική δράση όλων: του Διευθυντή, του Συλλόγου των Διδασκόντων, των μαθητών και των γονέων, αλλά και της Σχολικής Επιτροπής, όπως αποφασίστηκε και καθορίστηκε στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβούλιο, την Πέμπτη 9-10-2008, είναι απαραίτητη για τη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων.
- Η κατάληψη του σχολικού κτηρίου δεν προσφέρει προοπτική λύσης στα χρόνια και ζωτικά προβλήματα, αλλά επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση της δημόσιας παιδείας.
- Χρέος και επιθυμία των γονιών είναι να αφουγκρασθούν τη φωνή των παιδιών τους, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους στηρίξουν στην τόσο έντονη περίοδο της εφηβείας.
Όλα αυτά και το πλαίσιο δράσης του Συλλόγου θα συζητηθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχουμε συγκαλέσει την προσεχή Πέμπτη, 23-10-2008, στο Στέκι Νεολαίας, στο Ταπητουργείο (6-9 μ.μ.).
Εν κατακλείδι, θα παρακαλούσαμε να γίνουν συστάσεις προς τον κο Κ. Θεοδωρίδη ώστε να αποφεύγονται ενέργειες που δυναμιτίζουν το ήπιο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
Με τιμή
Το Δ.Σ.
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα