3/10/08

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ στη συζήτηση – σύσκεψη του σωματείου με θέμα τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα.

Κύριε Δήμαρχε, κυρία πρόεδρε του Ν.Π των Δ. Π. Σταθμών, κύριοι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του σωματείου μας, για να συζητήσουμε το ρόλο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μιλώντας για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ή για το δημόσιο γενικότερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο σημερινό αστικό καπιταλιστικό κράτος, το οποίο λειτουργεί ως συλλογικής καπιταλιστής και μάλιστα στη σημερινή περίοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όπου χάνονται και τα τελευταία ίχνη του κράτους πρόνοιας. Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα: παιδεία, υγεία, πρόνοια, το δικαίωμα στην άθληση, τον πολιτισμό.
Μιλάμε για ένα κράτος που οι δημόσιες υπηρεσίες του, όταν δεν ξεπουλιόνται στους ιδιώτες, λειτουργούν με τους όρους της αγοράς, που μέσα από τις συμπράξεις του δημόσιου με το ιδιωτικό κεφάλαιο εξυπηρετούν τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Στρατηγική πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στη τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς βέβαια η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από τα απαραίτητα κονδύλια.
Οι Δήμοι χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και εξελίσσονται σε επιχειρησιακές μονάδες. Σε επιχειρήσεις, με τους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών να αντιμετωπίζονται ως πελάτες που πληρώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες βάζοντας συνέχεια το χέρι στην τσέπη..
Μέσα σε αυτή την πολιτική περίοδο το σωματείο μας προσπαθεί να αναδείξει τα ζητήματα των δημοτικών παιδικών σταθμών, να διαμορφώσει αιτήματα, στόχους και να απαιτήσει άμεσα να αντιμετωπισθούν από την Δημοτική Αρχή τα προβλήματα και στόχους μακρύτερης στόχευσης .
Αίτημά μας, ήταν και παραμένει, η δημιουργία δημόσιων δημοτικών παιδικών σταθμών, δωρεάν, σε σύγχρονα κατάλληλα κτήρια, που να μπορούν να φιλοξενούν όλα τα παιδία που ζουν στη πόλη μας, ελλήνων και μεταναστών.
Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν 98 παιδία και βρέφη αυτή τη χρονιά, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των δημοτικών σταθμών.
Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο με τα προνήπια που μένουν κατά δεκάδες έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο εξ αιτίας των πολιτικών που ασκεί το υπουργείο παιδείας. Η αδυναμία αυτή του δημόσιου νηπιαγωγείου και των δημοτικών σταθμών να καλύψουν όλες τις ανάγκες των οικογενειών είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματιών που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ως εμπόρευμα.
Αγαπητοί φίλοι
Οι Δ. Π. Σταθμοί αποτελούν για την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα νέο πεδίο δράσης τα τελευταία χρόνια μετά τη μεταφορά τους από το κράτος στους Δήμους.
Έτσι το 2001 και το 2003 μεταφέρθηκαν στο Δήμο Βύρωνα 10 παιδικοί σταθμοί. Έξι από το υπουργείο υγείας, ένας από τον ΕΟΠ, ένας από το ΠΙΚΠΑ και δυο από τον ΙΒΣΑ.
Οι σταθμοί αυτοί εκτός από τον ΠΙΚΠΑ και τον Παιδικό Σταθμό στον Κορέα. στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα μικρά κτήρια ακατάλληλα, αφού τα περισσότερα δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι υπηρεσίες, με πολύ μικρούς αύλιους χώρους, χωρίς αντισεισμική προστασία, χωρίς πυρασφάλεια. Δεν υπάρχουν ξεχωριστεί χώροι εστίασης και οι αίθουσες μετατρέπονται σε τραπεζαρίες ενώ σε ορισμένους σταθμούς αντιστοιχεί ½ τ.μ ανά παιδί.
Οι παιδικοί σταθμοί συγκροτούν ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ., ο αριθμός των βρεφών και των νηπίων που φιλοξενούνται είναι 605, βρέφη 102 και 503 νήπια.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι 55 παιδαγωγικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό 16. Απασχολούνται ακόμη 3 καθαρίστριες αποσπασμένες από το Δήμο, 2 με σύμβαση ορισμένου χρόνου και 7 εργαζόμενες με σύμβαση μίσθωσης έργου (μπλοκάκι). συνολικά υπηρετούν 83 εργαζόμενοι και μας λείπουν 12 εργαζόμενοι. Έξι παιδαγωγοί και έξι βοηθητικό προσωπικό.
Σήμερα επτά χρόνια μετά από τη μεταφορά των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα.
Πρώτα από όλα για το χαρακτήρα και το κοινωνικό ρόλο των σταθμών, για τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε κτήρια. Να διαμορφώσουμε στρατηγικούς και άμεσους στόχους ώστε να έχουμε δωρεάν δημόσιους δημοτικούς σταθμούς που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας.
Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εντός του οικοδομικού ιστού σε κάθε γειτονία της πόλης και όχι μεγάλα παιδικά και βρεφικά συγκροτήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας.
Για εμάς αποτελεί δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας, η δυνατότητα του να πηγαίνει το βρέφος από 8 μηνών έως το νήπιο 5 χρονών στο παιδικό σταθμό. Χωρίς κανενός είδους κριτήρια, με ίσες και ίδιες ευκαιρίες για όλους.
Με αξιοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φαινόμενα γνωριμιών, με διαφάνεια, και συμμετοχή όλων των παρατάξεων και του σωματείου των εργαζομένων στην επιτροπή παραλαβής και έγκρισης των αιτήσεων, δίνοντας σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην κοινωνικοποίηση τους και ίδιες ευκαιρίες στη εργαζόμενη ή άνεργη μητέρα.
Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι Παρκιν για παιδία. Είναι χώροι που παρέχουν φροντίδα, προάγουν την παιδαγωγική και προσχολική αγωγή. Είναι χώροι κοινωνικοποίησης των παιδιών, που εξισορροπούν προβλήματα ανισοτήτων που υπάρχουν σε μια ταξική κοινωνία ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις αλλά και στις οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ψυχολόγοι θεωρούν ότι αυτή η ηλικία είναι καθοριστική για την εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.
Είναι απαραίτητο να στεγάζονται σε κτήρια που πληρούν τους όρους και τα τετραγωνικά που οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες ορίζουν. Έτσι ώστε με ασφάλεια να φιλοξενούνται τα παιδιά και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών. Να μη χρησιμοποιούνται οι σπουδάστριες που κάνουν την πρακτική τους για να καλύπτουν την έλλειψη προσωπικού για πάγιες ανάγκες.
Θα αναρωτηθεί κανείς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καμία προσπάθεια. Εμείς ανοικτά και θαρρετά λέμε ότι αυτά που έγιναν δεν φτάνουν. Είναι πίσω από τις ανάγκες των συμπολιτών μας, αλλά και από τις δυνατότητες της εποχής.
Ασφαλώς και έγιναν βήματα και παρέχεται ένα σημαντικό έργο που βοηθά και την εργαζόμενη οικογένεια και το παιδί. Μεταστεγάσθηκαν σταθμοί όπως ο ΙΒΣΑ, ο 1ος , ο 2ος που μεταφέρθηκε σε καινούργιο κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου στην περιοχή της ΝΤΑΝΚΝ. Αγοράσθηκε καινούργιο σχολικό λεωφορείο, έγιναν προσλήψεις προσωπικού.
Πολλές φορές όμως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση, όπως έγινε αυτή την χρονιά με τη μεταστέγαση του 1ου σταθμού στον 5ο, και τα προβλήματα 20 μέρες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Διάφορες απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις γίνονται όχι στο χρόνο που επιβάλλεται, αλλά εκ των υστερών, είτε λόγω της έλλειψης άμεσου και ανεπαρκούς σχεδιασμού, είτε λόγω γραφειοκρατικών φαινομένων.
Έγιναν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού που ανακοινώθηκαν την τελευταία μέρα, χωρίς κατά την γνώμη μας να εξυπηρετούν στο σύνολο τους, την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Αγαπητοί φίλοι
Αρκετά από όσα έγιναν φέρνουν τη διεκδικητική στάση του σωματείου και τους αγώνες των εργαζομένων, που με επιμονή και υπομονή προσπαθεί και διεκδικεί την επίλυση αυτών των ζητημάτων.
Το σωματείο δεν αρκέσθηκε μόνο σε καταγγελίες και διεκδικήσεις προχώρησε σε σεμινάρια επιμόρφωσης των εργαζόμενων των παιδικών σταθμών και σε ημερίδα για το κοινωνικό και παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.
Αγαπητοί φίλοι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.
Χρειάζεται η δημοτική αρχή να αλλάξει πολιτική και να βρεθούν τα ζητήματα των παιδικών σταθμών και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής στο κέντρο της προσοχής της. Απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα εάν θέλουμε να έχουμε αναβαθμισμένους παιδικούς σταθμούς με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, στις ανάγκες των οικογενειών και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να εργάζονται σε συνθήκες που να μπορούν όχι μόνο να διασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και να επιτελούν ένα έργο σημαντικό παιδαγωγικό που θα βελτιώνεται συνεχώς και σε ασφαλές περιβάλλον.
Όραμα μας έχουμε μια κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του. Δεν μας ταιριάζουν πολιτικές και πρακτικές που συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το κοινωνικό παιδαγωγικό ρόλο των σταθμών.
Δεν μηδενίζουμε τίποτα από όσα γίνονται και αναγνωρίζουμε το έργο που προσφέρουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Ένα έργο βαθιά κοινωνικά το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί. Η κριτική και η ανεξάρτητη διεκδικητική μας στάση στοχεύει να συμβάλει στο ξεπέρασμα των προβλημάτων.
Ως εκφραστές ενός σωματείου που αφουγκράζεται τα προβλήματα όχι μόνο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς αλλά και των οικογενειών που ζουν στη πόλη, τα δικαιώματα των παιδιών, με τα πιο σταράτα λόγια και με ξεκάθαρες κουβέντες αναπτύσσουμε την ανεξάρτητη ταξική μας εργατική δράση γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμη στη κοινωνία της πόλης.
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες για παράδειγμα που υπάρχουν να βρεθούν χώροι για να φτιαχτούν παιδικοί σταθμοί, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξε μέριμνα και πολιτική βούληση για να δεσμευτούν χώροι για κοινωνικές υποδομές στην πόλη.
Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε όμως ότι ο Δήμος δεν μπορεί να βρει χώρους. Μπορεί να απολοτριώση χώρους για να κατασκευάσει παιδικούς σταθμούς, να νοικιάσει χώρους, και να φτιάξη ένα δίκτυο παιδικών σταθμών, μικρών στις γειτονιές της πόλης. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα συμβάλουμε και θα την στηρίξουμε.
Φίλοι και φίλες
Με αυτές τις σκέψεις και χωρίς διάθεση ούτε στείρας κριτικής, ούτε συναινετικής και συμβιβαστικής πολιτικής σας καλούμε όλους, εργαζόμενους, γονείς, μαζικούς φορείς, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι δαπάνες για τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας και η κρατική χρηματοδότηση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Να απαιτήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να εκπονήσει ένα πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων και να σχεδίαση μια στρατηγική πολιτική για το μέλλον αυτής της πόλης που είναι τα παιδιά μας.
Απαιτούμε:
Την δημιουργία τεσσάρων νέων βρεφονηπιακών σταθμών στις γειτονίες της πόλης, ώστε κανένα βρέφος και νήπιο να μην είναι έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς οι γονείς να καταβάλουν τροφεία.
Μεταστέγαση σε κατάλληλα κτήρια των παιδικών σταθμών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεσα τεχνικές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται για να αντιμετωπισθούν καθημερινά προβλήματα.
Ανακατασκευή των παιδικών σταθμών Καρεα – ΠΙΚΠΑ που είναι σε δημόσια κτήρια και έχουν τα ανάλογα τετραγωνικά και να ανακενηθούν πλήρως.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τήρηση των αναλογιών παιδιών παιδαγωγών.
Νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.
Κατάργηση των τροφείων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Οικονομική στήριξη των παιδικών σταθμών από το προϋπολογισμό του Δήμου.
Συνεχή επιμόρφωση και σεμινάρια του προσωπικού. Να χαρακτηρισθεί παιδαγωγικό και όχι υγειονομικό το προσωπικό.
Ενσωμάτωση του Ν. Προσώπου των παιδικών σταθμών στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.
Υλικοτεχνική υποδομή και στέγαση της διοικητικής υπηρεσίας σε αυτοτελή χώρο.
Αγαπητοί φίλοι, γνωρίζουμε ότι μερίδιο συμβολής και ευθύνης για τα θετικά και τα αρνητικά των δημοτικών παιδικών σταθμών, έχουμε και οι εργαζόμενοι στους σταθμούς. Ασφαλώς και δεν είμαστε όλοι και σε όλα τέλειοι, έχουμε και εμείς αδυναμίες και κάνουμε και λάθη. Χρειάζεται και εμείς να ξεπεράσουμε φαινόμενα και συμπεριφορές που ορισμένες φορές από ορισμένους από εμάς, δεν είναι οι καλύτερες. Έχουμε επίγνωση και να ξέρεται ότι καταβάλουμε προσπάθεια οι αδυναμίες και τα λάθη μας να ξεπερνιόνται, ώστε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.
Βύρωνας 23 / 9 / 2008