30/11/09

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ανοιχτή Επιστολή

Προς:
1) Νομάρχη Αθηνών
2) Πρόεδρο και μέλη Νομαρχιακού Συμβουλίου

Κύριε Νομάρχα
Κύριε Πρόεδρε του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Μετά από επιτόπια και ενδελεχή έρευνα που διενήργησε επιτροπή κατοίκων με την συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Βύρωνα, διαπιστώσαμε ότι το έργο « Συντήρηση-Βελτίωση οδικού δικτύου Δήμου Βύρωνα Ν. Αττικής» το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Εργολήπτη Δημοσίων έργων Μιχαήλ Φουντούκο, κάτοικο Εκάλης, κατά το χρονικό διάστημα 30.7 έως 14.8.2008, δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις προδιαγραφές και τους όρους με τους οποίους έχει προϋπολογιστεί. Το έργο έχει προϋπολογιστεί για 300.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.
Η Επιτροπή διαπίστωσε εκτεταμένες και προκλητικές αποκλίσεις σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου: στα φρεζαρίσματα, στο πάχος των οδοστρωμάτων, πιθανώς στη ποιότητα της ασφάλτου καθώς και στα υπόλοιπα έργα. Σήμερα 15 μήνες περίπου μετά την «περάτωση του έργου» ένα μεγάλο μέρος αυτών των δρόμων φέρουν ήδη τα σημάδια εκτεταμένων καταστροφών!
Οι προβλεπόμενες διαγραμμίσεις, στα οδοστρώματα ή στις διαβάσεις πεζών δεν έγιναν ποτέ όπως ποτέ δεν έγιναν, κατά βάση, και οι εργασίες «ανύψωσης και καταβιβασμού φρεατίων», οι προβλεπόμενες εργασίες σε ρείθρα κλπ ( α/α 7 Προϋπολογισμού Μελέτης ) όπως επίσης και καθαιρέσεις οπλισμένου σκυροδέρματος!
Παράλληλα η επιτροπή διαπίστωσε ότι, εδώ και πολλά χρόνια, οι περισσότεροι δρόμοι στον Δήμο Βύρωνα παρουσιάζουν τριτοκοσμική όψη, ένα οικτρό θέαμα αθλιότητας και εκτεταμένων καταστροφών, γα τα οποία ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια για έργα, τα οποία στην ουσία είναι για πέταμα.
Από πληροφορίες μηχανικών και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι οδοστρώσεις αστικών δρόμων στα ευρωπαϊκά κράτη κρατάνε από 20-25 χρόνια ενώ στην Ελλάδα από 2 έως το πολύ 4 χρόνια!...
Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης ασυδοσίας κυκλωμάτων με σκοπό την συναλλαγή και την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος. Είναι φανερό ότι η πλειονότητα των έργων οδοποιίας στους δήμους «βυθίζονται» μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, απουσία ουσιαστικών ελέγχων, συγκάλυψης και ασυδοσίας.
Κύριε Νομάρχα, κύριε Πρόεδρε του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ζητάμε:
Να διατάξετε τον άμεσο επανέλεγχο του αναφερόμενου έργου στον Δήμο Βύρωνα και να στείλετε δείγματα της ασφάλτου στα διαπιστευμένα εργαστήρια για να ορισθεί η ποιότητά του. Ο επανέλεγχος δεν πρέπει να βραδύνει. Περιμένουμε ανακοίνωσή σας για το θέμα αυτό σε 10 το πολύ μέρες.
Να μας δώσετε αντίγραφα των γενομένων μέχρι και σήμερα ελέγχων από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και τις εκθέσεις από τους υπεύθυνους για τον έλεγχο αντίστοιχους μηχανικούς και κάθε άλλο αρμόδιο.
Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όλα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και να φέρετε άμεσα για συζήτηση το θέμα σ’ αυτό.
Με την ελπίδα ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της διάβρωσης των δημόσιων υπηρεσιών από την συναλλαγή και να προστατευθούν έτσι ο μόχθος και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, ζητάμε να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, κυρίως αυτό που ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους ελέγχου των έργων οδοποιίας , γενικότερα των τεχνικών έργων στους Δήμους, με την συγκρότηση αυτοτελούς δημοτικής επιτροπής και την διασφάλιση συμμετοχής σε αυτήν, 1. λαϊκών μελών από κατοίκους των εκάστοτε δήμων που θα προτείνονται μέσω των εργατικών σωματείων και των δημοτικών παρατάξεων 2. Τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων καθώς και εκπροσώπων από όλες τίς πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι θα ορίζονται από αυτό με θητεία δύο το πολύ έτη. Πιστεύουμε ότι έχετε χρέος να υποστηρίξετε την πρόταση αυτή και να εισηγηθείτε στο ΥΠΕΧΩΔΕ τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία .
Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι δικό σας καθήκον αλλά και δικής σας ευθύνη είναι, να διατάξετε τον έλεγχο όλων των έργων οδοποιίας που τυχόν έχουν γίνει στο Δήμο Βύρωνα την τελευταία τουλάχιστον 10ετία με ευθύνη και χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ/Νομαρχίας Αθηνών. Ζητάμε να μας δώσετε πλήρη στοιχεία για τα έργα αυτά από το 1999 μέχρι και σήμερα και απαιτούμε να γίνει από την αρχή έρευνα σε βάθος, ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτού του γενικευμένου σκανδάλου των έργων οδοποιίας στον Δήμο Βύρωνα.
Όταν εκατομμύρια ευρώ, κυριολεκτικά πετιούνται στους δρόμους, μόνο και μόνο για να πλουτίσουν μερικοί ασυνείδητοι, ενώ την ίδια ώρα σε μεγάλα τμήματα του λαού μας λείπει ακόμα και το ψωμί, κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να κάνει ότι δεν βλέπει!... Και δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε αν δεν δούμε να οδηγούνται στην δημόσια αποδοκιμασία και στην δικαιοσύνη όσοι ενέχονται σε αυτή το προκλητικό και εξοργιστικό καθεστώς ασυδοσίας και αδιαφάνειας που έχει από ότι φαίνεται πανελλαδική διάσταση και γίνεται κάτω από την μύτη και την απόλυτη σιωπή των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών.

Με τιμή τα μέλη της Επιτροπής
Σουλιώτης Δημήτρης
Τσιάκαλος Κοσμάς
Η Συντονιστική Επιτροπή για τα έργα οδοποιίας του
Δήμου Βύρωνα :
Βλαδημίροβιτς ΜαρίαΙδ.Υπάλληλος Γεωργιάδης Κώστας, μηχανολόγος
Γκάτσου Δήμητρα , ιδ. υπάλληλος
Γουδέλης Τάσος, μηχανικός
Δημόπουλος Παναγ., επαγγελματίας
Ζαγορίτης Δημήτρης , υπάλληλος ΕΥΔΑΠ
Κανδυλιώτη Κωστούλα. Δικηγόρος
Κόκκαλης Δημήτριος , υπάλληλος ΟΤΕ
Μακρής Βαγγέλης, μηχανικός
Μεθυμάκης Γιάννης, δημόσιος υπάλληλος
Μεθυμάκη Ελένη, δημόσιος υπάλληλος
Μητράκου Αργυρώ , φιλόλογος
Μπαρτζώκα Λίτσα, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων
Μπούρα Ελπίδα, οικονομολόγος
Πάγκαλος Βασίλης, επαγγελματίας
Παπανικολάου Ελένη, φυσικός
Πιστόλη Ζωή, τεχνολόγος πυρηνικής φυσικής
Πούλου ευδοξία, φιλόλογος
Σάρολας Δημήτρης, καθηγητής πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα
Σουλιώτης Δημ.,πρ.Δημοτικός+ Νομαρχιακός. Σύμβουλος
Σπηλιώτης Κώστας, φιλόλογος - ερευνητής
Σταθόπουλος Κώστας, Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα
Σταυροπούλου Πόπη , κοινωνιολόγος
Συμεών Κώστας, καθηγητής πληροφορικής
Σφανδού Ιφιγένεια , μαθηματικός
Σφανδός Σταύρος, φιλόλογος
Τζιορτζιώτης Σταύρος , Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα
Τσιάκαλαος Κοσμάς, λογιστής
Τσιάκαλος Χρήστος, μηχανικός
Φραγκιαδάκης Γιάννης, φιλόλογος