23/1/11

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Μετά από καταγγελίες και επίμονα διαβήματα της Επιτροπής Κατοίκων
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΡΓΑΝΗΣ ΚΟΥΤΑΛΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
Η μάχη συνεχίζεται

Ανακοίνωση

Σας ανακοινώνουμε ότι οι εταιρίες που είχαν καταλάβει τις δημόσιες και δασικές εκτάσεις στην Β΄ ζώνη Υμηττού, στις περιοχές Εργάνη και Κουταλά, αποχώρησαν τη περασμένη εβδομάδα μαζί με τα φορτηγά , τα μηχανήματα, τους κάδους και ότι άλλο χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση και διεξαγωγή των εργασιών τους, επί πολλά χρόνια.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑ
Παρά ταύτα, στην Εργάνη παραμένουν τα βουνά της άχρηστης ασφάλτου και τα μπάζα από τα πρόσφατα έργα οδοποιίας που έκανε κυρίως η εταιρία ΓΗΓΕΡΤΟΝ Α.Ε στον Δήμο Βύρωνα καθώς και διάφορα υλικά οικοδομών, ενώ στην είσοδο του Κουταλά, παραμένουν οι όγκοι από μπάζα, που όπως κατάγγειλε η επιτροπή έριχναν, κατά καιρούς, στην περιοχή οι εταιρίες χωματουργικών εργασιών κλπ. Στην Εργάνη ακόμα παραμένουν οι νέοι και παλιοί κάδοι απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα, ενώ αίτημα της επιτροπής είναι επίσης να απομακρυνθεί η μολυσμένη άσφαλτος, την οποία παράνομα έριξε η ΓΗΓΕΡΤΟΝ και ο Δήμος έξω από το Θέατρο Βράχων, με σκοπό η πρώτη, να αποφύγει τα έξοδα της απομάκρυνσης και της εναπόθεσή της εκτός Αθηνών.

ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε ως καρπός των συνεχών δημοσιεύσεων και καταγγελιών γύρω από τις αναφερόμενο καθεστώς ασυδοσίας και ταυτόχρονα επίμονων προσπαθειών της Επιτροπής Κατοίκων ( Κανδιλιώτη Κωστούλα, Κοσμά Τσιάκαλου και Δημήτρη Σουλιώτη), η οποία με συνεχή διαβήματα στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Πεντέλης, ζήτησε την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή καθώς και την αποτελεσματική προστασία του Υμηττού.

Η ακεραιότητα και μαχητικότητα της Επιτροπής, μπορεί να υποχρέωσε τελικά τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσουν σε ενέργειες απομάκρυνσης των καταπατητών, αλλά όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρξει κανένα πνεύμα εφησυχασμού καθώς το καθεστώς της διαπλοκής είναι πανταχού παρόν και έχουν να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών και να προστατευτούν τα οικοσυστήματα του Υμηττού.




ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΠΑΥ
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή της Εργάνης έχει κηρυχθεί αναδασωτέα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε υπόψη μας κανένα διάβημα ή αίτημα του Δήμου Βύρωνα ή του ΣΠΑΥ για την αναδάσωση της περιοχής….. Το ίδιο άλλωστε έκανε ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς στην περίπτωση του Κουταλά, όπου με την στάση του συγκάλυψε τις παρανομίες των εργολάβων και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του δηλ. να αποκαταστήσει την νομιμότητα. Η περιοχή εξάλλου με εμφανείς καταστροφές στα οδοστρώματα και πλημμυρισμένη στο σκουπίδι, στο χαλίκι στο χώμα και τα διάσπαρτα στους δρόμους μπάζα δίνει την εικόνα Χαβούζας, ενώ είναι γνωστό ότι φιλοξενεί τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις.

ΔΥΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ;
Είναι άξιο απορίας, επίσης, ότι μολονότι ο Δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την παρανομία της ΓΗΓΕΡΤΟΝ, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η εταιρία θα «σηκώσει την άχρηστη άσφαλτο και τα μπάζα, μόλις τελειώσει το έργο», τα μπάζα είναι ακόμα στην Εργάνη!... Μια από τις καραμπινάτες παρανομίες της δημοτικής αρχής ήταν επίσης και η περίφραξη δασικών εκτάσεων στην Εργάνη (Β΄ ζώνη Υμηττού), μια πράξη απόλυτα παράνομη. Στα οικόπεδα που είχαν περιφραχθεί, η Δημοτική Αρχή «φιλοξενούσε» τις εταιρίες!... Ερωτηματικά επίσης προκύπτουν για την εν γένει στάση του Δασαρχείου Πεντέλης, το οποίο ενώ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ έχει απόλυτη γνώση των παρανομιών δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει! Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι μηνύσεις αυτού του είδους σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν τελεσφορούν ή δεν φτάνουν ποτέ σχεδόν μέχρι την δικαστική έδρα!

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το Δασαρχείο Πεντέλης έχει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του, υποβάλλει δύο μηνύσεις κατά του Δημάρχου κ. Χαρδαλιά, ωστόσο μέχρι και την τελευταία επίσκεψη της επιτροπής στον κ. Δασάρχη, δεν είχε περιέργως ανακοινωθεί καμιά διοικητική ή άλλη δίωξη κατά της ΓΗΓΕΡΤΟΝ και των άλλων εταιριών που καταπάτησαν και εκμεταλλευόντουσαν την δημόσια γη, στις περιοχές της Εργάνης και του Κουταλά, όπως δεν έχουμε καμιά ενέργεια τόσο του Δασαρχείου όσο και του Δήμου για τις καταπατήσεις που γίνονται στην Περιοχή, την αποκαλούμενη πίκ-νίκ , απέναντι από το νεκροταφείο Βύρωνα!

Δημήτρης Σουλιώτης