29/3/11

ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Προς
Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος

Κύριε Αντιδήμαρχε.

Ο Κουταλάς και η γύρω περιοχή δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα γήπεδο συναλλαγής για διάφορα «παιχνίδια». Η επιτροπή των κατοίκων που δραστηριοποιείται σε ζητήματα περιβάλλοντος στο Δήμο Βύρωνα, δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές παρεμβάσεις και σε κρυφτούλια με την δημοτική εξουσία.

Δεν είναι δικό μας καθήκον να φρουρούμε τον Κουταλά, τον Υμηττό, τον Βύρωνα κλπ. Αυτό είναι δικό σας καθήκον. Σε εσάς έχει δώσει ο λαός του Βύρωνα την εντολή να προστατεύετε την κληρονομιά του και τα δικαιώματά του. Εσείς έχετε, τους μηχανισμούς, τους υπαλλήλους, την εν γένει εξουσιοδότηση και εξουσία ώστε να προστατεύετε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών, τις δασικές εκτάσεις, την φύση και το Δήμο. Με την έννοια αυτή, σας επισημαίνουμε ότι ήταν δική σας δουλειά να διαπιστώσετε τις συνεχόμενες παραβιάσεις στο Κουταλά, αυτές τις οποίες διαπίστωσε η επιτροπή μας και σας ειδοποίησε σχετικά, για να παρέμβετε!

Η τελευταία «μικρή» επανεμφάνιση των διαφόρων γνωστών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Κουταλά και η δική σας α π ρ α ξ ί α , μας βάζει ξανά σε ορισμένες σκέψεις….. Θα θέλαμε να σας επαναλάβουμε ότι η επικοινωνία μας , που θέλουμε να υπηρετεί το γενικό καλό, δεν θα ήταν σωστό να πληγεί από έλλειψη ειλικρίνειας, ευθύνης και συνέπειας απέναντι στο περιβάλλον και την «Επιτροπή καταγραφής της Κατάστασης στο Δήμο Βύρωνα».

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, με πνεύμα καλής θέλησης, ότι δεν μπορούμε να βρούμε κανένα λόγο, ο οποίος να δικαιολογεί την αβελτηρία της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε αυτά τα μη παραδεκτά φαινόμενα, δηλ. της επαναλαμβανόμενης ασυδοσίας ορισμένων επιχειρηματιών, για τα οποία η δημοτικής αρχή της Ν.Δ στο Βύρωνα , κρατάει μια ολοφάνερα προκλητική στάση συγκάλυψης αλλά και απεμπόλησης των δικαιωμάτων ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να σας επισημάνουμε και να σας ζητήσουμε τα εξής:

1. Η είσοδος στο Κουταλά, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί χώρο παράνομης στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, κονταίηνερς, μηχανημάτων διαφόρων εταιριών. Όπως σας έχουμε καταγγείλει, εξαιτίας της προσφυγής μας στο Δασαρχείο Πεντέλης, μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των εταιριών από τον χώρο μερικές από αυτές άφησαν επίτηδες στην περιοχή μερικά ανοιχτά κονταίηνερς χωματουργικών υλικών. Σε αυτά όμως οι εταιρίες έχουν σβήσει τα στοιχεία τους, που αναγράφονταν πάνω στα κονταίηνερς, για να αποφύγουν προφανώς τις διοικητικές και αστικές διώξεις των κρατικών οργάνων! Οι εταιρίες όμως και τα στοιχεία τους, ΣΑΣ είναι γνωστά. Γι’ αυτό δεν θα δεχτούμε τα γνωστά «παιχνίδια» ! Σας καλούμε να ενεργήσετε για την άμεση απομάκρυνσή όλων των επιχειρηματικών, αυτοκινήτων, μηχανημάτων και κονταίηνερς, από την δασική έκταση του Κουταλά, που ανήκει στην Β΄ ζώνη Υμηττού και προστατεύεται με ειδική νομοθεσία! Ο Κουταλάς δεν είναι εργοτάξιο.

2. Επί πλέον η περιοχή έχει ανάγκη από έναν ελεύθερο χώρο στάθμευσης των ΙΧ αυτοκινήτων για τους επισκέπτες, των αθλητικών εγκαταστάσεων τους περιπατητές κλπ. Γι’ αυτό ο Δήμος πρέπει να συνεννοηθεί με το δασαρχείο για την οριστική αναδάσωση, και μελετημένη διευθέτηση του Κουταλά.

3. Η ίδια αυτή τοποθεσία πρέπει να αναδασωθεί και να γίνει όμορφη, να αποκατασταθεί ένας κάποιος πολιτισμός! Διαβάσαμε ότι ο κ. Δήμαρχος βραβεύτηκε για το Πάρκο Καραολή και Δημητρίου…. Για τον Κουταλά ποιος θα σας βραβεύσει;…. Έχετε χρέος να ειδοποιήσετε το Δασαρχείο Πεντέλης ( ή Υμηττού ) και να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την δεντροφύτευση του χώρου και την αισθητική αποκατάσταση της εισόδου του Κουταλά και των παρακείμενων δασικών εκτάσεων που είναι γεμάτοι σκουπίδια! Οι εταιρίες χωματουργικών έργων, ιδιαίτερα αυτές οι οποίες τον χρησιμοποιούσαν ως τζάμπα εργοτάξιο και ρύπαναν όλα αυτά τα χρόνια το δασικό χώρο, πρέπει να κληθούν να συμβάλουν οικονομικά ( ως αποζημίωση ) στην απομάκρυνση των μπαζών, των απορριμμάτων και των άλλων χοντρών αντικειμένων, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ρίξει στη δασική έκταση, ρυπαίνοντας την περιοχή ή διαφορετικά αυτές οι ίδιες οι εταιρίες να αναλάβουν το έργο της αποκατάστασης του τοπίου.

4. Η τοπική στάση Κουταλά των λεωφορείων αποτελεί χαβούζα. Δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την περιοχή; Ως πότε θα διαμαρτυρόμαστε και θα σας κάνουμε υποδείξεις για τα στοιχειώδη; Τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτό, ως υπεύθυνος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος;

5. Εξ αιτίας της βαθιάς αδιαφορίας και της αποξένωσης από τα προβλήματα και τα αιτήματα της κοινωνίας, που δέρνει την δημοτική σας αρχή, εδώ και καιρό, στο δρόμο, δίπλα από την στάση Κουταλά των λεωφορείων, είναι πεταμένες δύο τεράστιες τσιμεντένιες κολώνες!...Δεν τις βλέπετε; Τι κάνουν οι υπηρεσίες σας, η υπηρεσία καθαριότητας, η δημοτική αστυνομία; Δεν θα σας αφήσουμε να μεταβάλλετε τμήματα του Βύρωνα σε αφρικανικές χωματερές!

6. Ολόκληρος ο γύρω χώρος, στην επίμαχη είσοδο Κουταλά, είναι γεμάτος με βουνά από μπάζα, αλλά και πέτρες χαλίκια σκουπίδια! Ένας χώρος βρωμερός και τρισάθλιος. Ο δρομίσκος πριν από την σιδερένια πύλη θέλει επίσης επίστρωση με χώμα και παρεμβάσεις ευπρεπισμού. Χρειάζεται να γίνει επίσης ασφαλέστερος! Παρόμοια θλιβερά φαινόμενα με μπάζα, βλέπουμε αριστερά και δεξιά, κατά μήκος του δρόμου προς το στρατόπεδο Σακέττα. Τι θα γίνει με αυτή τη άθλια κατάσταση; Τον Κουταλά, όπως ξέρετε, επισκέπτεται πλήθος περιπατητών του «Αισθητικού Δάσους Καισαριανής» καθώς και παιδιά και ενήλικες που πηγαίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Ζητάμε να καθαρίσετε και να ευπρεπίσετε την περιοχή! Αυτό είναι το καθολικό αίτημα. Μόνο η δημοτική αρχή το βλέπει και χάσκει!....

7. Σας έχουμε ειδοποιήσει, βδομάδες πρίν (e-mail στον κ. Δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΥ), ότι ο κρουνός της δεξαμενής νερού του ΣΠΑΥ στο Κουταλά, έτρεχε εδώ και πολλούς μήνες για να μη πούμε χρόνια….. Οι ανεπάρκειες του Δήμου και του ΣΠΑΥ είχε σαν αποτέλεσμα να χάνεται το πολύτιμο νερό. Υποτίθεται βέβαια ότι μετά την ειδοποίηση μας, «τρέξατε» και τον «φτιάξατε» και τώρα ο κρουνός αντί να τρέχει σ τ ά ζ ε ι !.... Το νερό είναι πολύτιμο κύριοι της Δημοτικής Αρχής …. Ούτε ένα κρουνό δεν μπορείτε να φτιάξετε;
8. Στην ίδια περιοχή του Κουταλά, δίπλα από τους εθελοντές πυροσβέστες, ο Δήμος «εκθέτει» (!) ένα βαγόνι από τούς παλιούς ελληνικούς σιδηροδρόμους, προφανώς ως μια αξιέπαινη μικρή συμβολή στην ιστορική διαδρομή της βιομηχανικής διαδρομής της Ελλάδας. Δυστυχώς σήμερα το βαγόνι αυτό εξαιτίας της ολοσχερούς εγκατάλειψης και της μη αξιοποίησης του, συνιστά ένα σύμβολο ντροπής, δημοτικού ξεπεσμού και ρυπαρότητας, σε κοινή θέα. Δεν έχετε την ικανότητα να δείτε αυτόν τον εξευτελισμό; Αν δεν είστε ικανοί να φροντίσετε το βαγόνι και να το αξιοποιήσετε, δώστε το αλλού, που ίσως μπορούνε. Αλλιώς κάντε αυτό που πρέπει: Επισκευάστε το, βάψτε το, δώστε του μια ωφέλιμη χρήση, αναδείξτε το!

9. Στο αριστερά μέρος της εισόδου στον Κουταλά, καθώς ερχόμαστε από το νεκροταφείο, απέναντι από τον σταθμό πυρόσβεσης του ΣΠΑΥ, η επιτροπή διαπίστωσε ότι μέσα στην περίφραξη, εκτός από τα αυτοκίνητα και μηχανήματα του Δήμου υπάρχουν εκατοντάδες συσκευασμένα κιλά από «χούμο ελιάς» και δύο αυτοκίνητα για τα οποία έχουμε ερωτηματικά για το αν ανήκουν στον Δήμο ή όχι. Σας υποβάλλουμε αυτό το ερώτημα και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, τι από όλα αυτά ανήκει στον Δήμο και τι σε τυχόν ιδιώτες;

10. Τέλος, σε όλη την διαδρομή, μετά την σιδερένια πύλη του Κουταλά, όλο το μονοπάτι που οδηγεί προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και οι γύρω από τα γήπεδα χώροι είναι μέσα στο σκουπίδι και την εγκατάλειψη. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση πίσω από το περίπτερο του Α.Ο στις πλαγιές του λόφου. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα προβλήματα αφορούν αποκλειστικά τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος αλλά όλο αυτό το πράγμα εσείς το ονομάζετε πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και του Υμηττού;

Με τιμή
Η «Επιτροπή για την Καταγραφή της Κατάστασης στο Δήμο Βύρωνα»

Τα μέλη
Ευγενία Κ.
Δημήτρης Σουλιώτης
Μαρία Ιωάννα, δικηγόρος
Στέφανος Σ.
Τριανταφυλλιά η καθηγήτρια

Βύρωνας 27.3.2011