3/5/11

ANAKOINΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Όχι στην υποβάθμιση του παιδαγωγικού και κοινωνικού ρόλου των Παιδικών Σταθμών

Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί γονείς.
Έχουμε φτάσει, ως κοινωνία, σε ένα σημείο που στην κυριολεξία, έχουμε πλέον χάσει το «μπούσουλα».
Ένα χρόνο τώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει το μνημόνιο με την επιτήρηση της τρόικας μας έχει «αλλάξει τα φώτα». Χωρίς να πιάνουν τους οικονομικούς δείκτες για τους οποίους καταργούν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, επιδιώκουν να διαλύσουν ότι ελάχιστο έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και του Δήμου. Προσπαθούν να στρέψουν την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης για να πετύχουν το στόχο τους και μας «δουλεύουν» όταν μας λένε ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Θύτες και θύματα μας βάζουν όλους σε ένα τσουβάλι γιατί έτσι τους βολεύει.
Είναι αλήθεια πολύ βολικό να λέει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ότι αυξάνοντας τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μπορούν να λειτουργούν οι σταθμοί όλη μέρα (από τις 7 το πρωί, ως τις 8 το βράδυ), μιας και η αύξηση του ωραρίου, «μεταφράζεται» σε απλήρωτες εργατοώρες που αντιστοιχούν, όπως ισχυρίζονται, στην πρόσληψη δεκάδων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Αλήθεια είναι όλα τόσα απλά και βολικά, όπως μας σερβίρονται από τα μέσα ενημέρωσης και την κυβερνητική προπαγάνδα; Αυξάνοντας τις ώρες εργασίας είναι σαν να δίνουν δουλειά σε δεκάδες άνεργους;
Φυσικά και όχι.
Αυτές τις επιπλέον εργατοώρες θα τις καλύψουν οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται στους σταθμούς.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά (μετά τις συνεχείς περικοπές στις αμοιβές τους), που είδαν να μην αντικαθίστανται οι συνάδελφοί τους που αποχώρησαν για να συνταξιοδοτηθούν - ήδη στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας, είμαστε λιγότεροι, καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μονίμου προσωπικού, ενώ ο ίδιος ο υπουργός διαβεβαιώνει από τηλεοράσεως ότι δε θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού.
Οι ίδιοι άνθρωποι που δε θα έχουν στο εξής οργανική θέση, αλλά ως κρατικοί υπάλληλοι χωρίς ειδικότητα, θα «μπαλώνουν κάθε τρύπα» όπου και όποτε τους ζητηθεί.
Και η κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η επιπλέον εργασία (εργατοώρες) δε σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων, κάποια επιπλέον αμοιβή.
Γιατί αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι στους σταθμούς, οι δάσκαλοι των παιδιών σας, οι άνθρωποι που μαγειρεύουν για τα παιδιά, οι άνθρωποι που φροντίζουν για την καθαριότητα και την υγιεινή των σταθμών, να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της υπηρεσίας να προσφέρουν εργασία, όπου τους ζητηθεί.
Και τι ακριβώς θα συμβεί στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα; Ποια τα σχέδια, ποιο το πρόγραμμα της Διοίκησης των Παιδικών Σταθμών που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μέσα στο μήνα Μάιο εγγραφές παιδιών;
Και το χειρότερο ακολουθεί:
Όλα αυτά τα μέτρα είναι αντίθετα από τις σύγχρονες επιταγές των Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης. Όλα αυτά τα μέτρα είναι μπακάλικες λογικές που θα πλήξουν, αυτούς που δεν έχουν φωνή για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Και ποιοι είναι αυτοί;
Μα φυσικά τα παιδιά, τα νήπια και τα βρέφη που φοιτούν στους σταθμούς!
Γιατί τα παιδιά κατά κύριο λόγο, αλλά και οι οικογένειές τους θα κληθούν «να πληρώσουν το μάρμαρο».
Ήδη σε όμορους δήμους, με το πρόσχημα της κακής οικονομικής συγκυρίας, τα δίδακτρα – τροφεία έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (150 €, 200 € και σε ορισμένους δήμους ακόμη και 250 €).
Μια σύγχρονη κοινωνία δεν μετατρέπει τους Παιδικούς Σταθμούς σε παιδοφυλακτήρια – ιδρύματα με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους σε βάρος των παιδιών και των νηπίων για να διευκολύνει δήθεν την εργαζόμενη οικογένεια. Αντίθετα παίρνει μέτρα και εφαρμόζει πολιτικές που βοηθούν τα νέα ζευγάρια, φτιάχνει παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά της πόλης για να μην αποκλείεται κανένα παιδί, προσλαμβάνει εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας ώστε να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών, εξοπλίζει τους σταθμούς με σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα, δημιουργεί κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών για τις απογευματινές ώρες, καταργεί τα τροφεία, μειώνει το ωράριο εργασίας της εργαζόμενης μητέρας έτσι ώστε να βρίσκεται περισσότερες ώρες με το παιδί της σε αυτή την τρυφερή ηλικία.
Όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κεντρική και η δημοτική εξουσία μας εμπαίζει, μας στερεί το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, πρέπει να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε, διεκδικώντας όλα όσα μας στερούν και μας ανήκουν.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, γονείς και εργαζόμενοι, να απαιτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, να απαιτήσουμε τη δωρεάν σύγχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και βρέφη που ζουν στην Ελλάδα.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, να ζητάμε το καλύτερο και να μη βολευόμαστε στο ελάχιστο.
Οφείλουμε απέναντι στα παιδιά μας, να κάνουμε ερωτήσεις, να ζητάμε εξηγήσεις, να θέλουμε οι αρμόδιοι, εν προκειμένω η διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, να λένε την αλήθεια και να μην υπεκφεύγουν «φορτώνοντας» όλα τα δεινά των Παιδικών Σταθμών στην κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

Αγαπητοί γονείς – αγαπητοί συνάδελφοι

Έφτασε ο καιρός, τόσο οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς, όσο και οι ίδιοι οι γονείς, να αφήσουμε πλέον στην άκρη τα όποια μικροσυντεχνιακά συμφέροντα ή τις «βολικές λύσεις» που μας τάζουν.
Να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν και να ισοπεδώσουν τα πάντα.
Να συγκροτήσουμε ένα ανεξάρτητο κίνημα σωτηρίας των δικαιωμάτων μας και των κοινωνικών μας αναγκών.
Να μην επιτρέψουμε να εδραιώσουν ένα κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα διαλύοντας την κοινωνία.
Απαιτούμε να φτιαχτούν και άλλοι παιδικοί σταθμοί, έτσι ώστε κανένα βρέφος και νήπιο να μην μένει έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Να σταματήσουν οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση, να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
Να υπάρξει κοινωνικός, λαϊκός, έλεγχος για την οικονομική διαχείριση των Δήμων.

Μάιος 2011