26/5/11

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

ΔΗΛΩΣΗ
Πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφόρησε ένα χαρτί με υπογραφή «Εφορευτική επιτροπή» που καλεί σε εκλογές για την Ένωση Γονέων Βύρωνα, στο οποίο αναφέρεται ότι στις εκλογές θα συμμετάσχουν μόνο οι Σύλλογοι Γονέων 14 σχολείων από τα 26 που έχει η περιοχή μας. Το κείμενο επικαλείται ότι μόνο αυτά συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Προφανώς η αιτίαση αφορά το νόμο 2621/1998, που σε ένα άρθρο του αναφέρει ότι για την εκπροσώπηση των Συλλόγων σε διάφορα όργανα απαιτείται οι γονείς, που έχουν ψηφίσει, να αντιπροσωπεύουν το 1/3 των μαθητών του σχολείου. Βέβαια, ο ίδιος νόμος παρακάτω αναφέρει ότι σχολεία που έχουν ψηφίσει γονείς, που αντιπροσωπεύουν ακόμα και λιγότερους από 30 μαθητές, μπορούν να εκπροσωπούνται στις Ενώσεις από 1 αντιπρόσωπο. Όμως, διάφοροι ιθύνοντες από τις παρατάξεις που κατά καιρούς είχαν ή έχουν τον έλεγχο του Δήμου, αλλά και της Ένωσης προτίμησαν να αποκλείσουν ακόμα και τον 1 αντιπρόσωπο από τα 12 σχολεία του Βύρωνα και να στήσουν μια Ένωση των υπόλοιπων, παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν τον έλεγχο. Δεν τους απασχολεί ότι έτσι περίπου τα μισά σχολεία δεν συμμετέχουν στην Ένωση των σχολείων, οπότε έτσι τίθεται θέμα αντιπροσωπευτικότητας της. Μάλιστα, ο αποκλεισμός σχολείων, μεθοδεύεται από εκπροσώπους σχολείων που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι της δημ. αρχής και παρατάξεων στο Δήμο για τις Σχολικές Επιτροπές και παραβλέπουν ότι ένα από τα σχολεία τους που θεωρούν ότι δικαιούται εκπροσώπησης δεν έχει καταθέσει, παρά τη λήξη της προθεσμίας, το έγγραφο που να πιστοποιεί ότι πράγματι οι γονείς, που είναι λιγότεροι από το 1/3 κατά 20, αντιπροσωπεύουν το 1/3 των παιδιών του σχολείου.
Τα σχολεία που εκπροσωπούμε είναι μέσα σε αυτά που αποκλείονται από την εκπροσώπηση στην Ένωση. Φτάνουμε στο οξύμωρο σε ένα από αυτούς τους Συλλόγους να έχουν ψηφίσει 82 γονείς και να «μην δικαιούνται» αντιπρόσωπους, ενώ σε άλλους Συλλόγους να έχουν ψηφίσει 60 γονείς και να έχουν πολύ δίκαια 2 αντιπροσώπους. Είναι λυπηρό ότι ακόμα και η πρόταση μας στην Ένωση να συμμετέχουμε με 1 αντιπρόσωπο τα σχολεία που έχουμε συγκροτημένους συλλόγους, αλλά δεν έχουμε το 1/3, παρότι αρχικά έγινε αποδεκτή, στη συνέχεια αυτό αναιρέθηκε, ανομολόγητα για λόγους συσχετισμών.
Είναι προφανές, ότι αν ο νόμος ερμηνεύεται έτσι, είναι αντιδημοκρατικός και κατηγοριοποιεί τα σχολεία αποκλείοντας γονείς που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν, «τιμωρώντας» τα γιατί υπάρχει ποσοστό γονέων που δεν συμμετέχουν. Αυτή όμως η κατάσταση παραβιάζει την αναλογικότητα στη συμμετοχή, στερεί από τις Ενώσεις την αντιπροσωπευτικότητα όλων των σχολείων της περιοχής, ενώ ωθεί όσους έχουν συμφέρον για διαμόρφωση συσχετισμών και τον έλεγχο των ενώσεων να καταφεύγουν σε παρατυπίες και μεθοδεύσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν το 1/3 και την εκπροσώπησή τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι η φανατική άρνηση αποδοχής των εκπροσώπων των σχολείων μας δεν βοηθά την ενότητα των γονέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων και όσων έρχονται για τη δημόσια παιδεία. Οι δε μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό μας είναι αντιδημοκρατικές και πηγάζουν από στενές κομματικές-παραταξιακές σκοπιμότητες και όχι από ζήλο για την τήρηση των νόμων, ούτε από φροντίδα για τα παιδιά μας.
22/5/2011
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ


Κλιάφα Άρτεμις 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα
Κουτούφαρη Ευγενία 5ο Γυμνάσιο Βύρωνα
Μπικάκη Μαρία 5ο Λύκειο Βύρωνα
Παπαλόη Έφη 3ο Λύκειο Βύρωνα