8/2/11

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/2, 7 μ.μ. ΣΤΗ ΛΟΥΪΖΑ ΚΑΛΕΙ Η ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Επιστολή στους γονείς των μαθητών μας

Αγαπητοί γονείς,

Είναι σε όλους μας φανερό ότι βιώνουμε από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουν γνωρίσει οι εργαζόμενοι από τη μεταπολίτευση και μετά. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ καταργούν ότι κερδήθηκε με αιματηρούς αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια. Οι ανατροπές στη ζωή εξελίσσονται με τρομακτική σφοδρότητα και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ανεργία χτυπάει κόκκινο συναγερμό, οι μισθοί σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα κατρακυλούν, η ακρίβεια καλπάζει, στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχεί η απόλυτη αυθαιρεσία του εργοδότη κι ο φόβος της απόλυσης, στο δημόσιο χιλιάδες συμβασιούχοι μένουν άνεργοι, ενώ προσλαμβάνονται ελαστικά εργαζόμενοι που δουλεύουν για μήνες απλήρωτοι, όπως οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ στην εκπαίδευση.

Σαρωτικές βαθιά αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση. Το Υπουργείο ανακοινώνει μεγάλης έκτασης συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων μέσα στον επόμενο μήνα. Θέλει να συγχωνεύσει όλα τα συστεγαζόμενα σχολεία, να διαλύσει και να διοχετεύσει τους μαθητές των «μικρών» σχολείων σε γειτονικά και φυσικά να καταργήσει με τους τρόπους αυτούς εκατοντάδες σχολεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας: «Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα…» και ότι «Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 για την πρωτοβάθμια και έως 30 για τη δευτεροβάθμια)…».

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες συγχωνεύσεις και στην περιοχή μας και ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, μειώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ειδικά για την περιοχή μας υπάρχει πρόταση της ΔΔΕ για:
1) Συγχώνευση του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα με το 2ο ΓΕΛ Βύρωνα.
2) Συγχώνευση του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα με το 2ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
3) Συγχώνευση του 5ου Γυμνασίου Ηλιούπολης με το 8ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης.
4) Κατάργηση του 5ου Γυμνασίου και του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα.

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων θα έχουν μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως: α) θ’ αυξηθεί σ’ όλα τα σχολεία ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και θα φτάσει τους 30 που ισχύει ως ανώτατο όριο, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης, β) τα σχολεία θα γιγαντωθούν με συνέπεια να γίνει δύσκολη η ποιοτική διαχείρισή τους και να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών, κάτι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους, γ) με δεδομένη την ανεπάρκεια υποδομών είναι πιθανό πολλά σχολεία να λειτουργούν και με λυόμενες ή γενικά με ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες.

Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Το μνημόνιο επιβάλλει δραστικές περικοπές στο δημόσιο, και οι τομείς του δημοσίου που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ήδη φέτος τα χρήματα για την εκπαίδευση (2,75% του ΑΕΠ) είναι τα λιγότερα που έχουν δοθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο, σε μια περίοδο έντονης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης οικογένειας, έχει καταργήσει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία στέλνοντας τα παιδιά στα φροντιστήρια. Παράλληλα, μείωσε στα μισά τα χρήματα που δίνει σε κάθε σχολείο για τα λειτουργικά του έξοδα. Όμως τα σχέδια του δε σταματούν εδώ. Τελικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «απόσυρση» του κράτους από την υποχρέωσή του για στήριξη της δημόσιας παιδείας. Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρει τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών και τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στους νέους δήμους. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των δήμων γίνεται σαφές πως η δημόσια εκπαίδευση θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.
Έτσι οι γονείς από τη μια θα κληθείτε για ακόμη μια φορά να σηκώσετε το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Τα σχολεία από την άλλη θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές εκφράσεις της Υπουργού, κ. Διαμαντοπούλου, για το «Νέο Σχολείο» με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε και για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Όμως μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους! Εμείς οι εκπαιδευτικοί δε θα μείνουμε αδρανείς μπροστά στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς των μαθητών μας σε κοινό αγώνα, για να μην κλείσει κανένα σχολείο. Να παλέψουμε ενάντια στην απαξίωση διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.

Ως πρώτο βήμα καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θέατρο «Λουίζα», την Πέμπτη 10/02 στις 19:00 το απόγευμα, για να συζητήσουμε το ζήτημα των συγχωνεύσεων των σχολείων και να οργανώσουμε τη δράση μας.

Η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία!!!


Ζ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ